Egy kicsit más karácsony…

” A karácsonyi időszak a mindennapi életet emeli fennköltebb magasságba. ”                (Trine Hahnemann )

A lényege a készülődés, a meghitt kényelem megteremtése, a jó társaság, a finom ételek, italok. A lelkünk, az otthonunk felkészítése, ünneplőbe öltöztetése.  Az odafigyelés teszik fontossá, a mindennapi apró kis varázslatok.

Mint az adventi naptár titkait, úgy bontogatjuk ki a szívünk mélyén szunnyadó együttérzést. Magunk is elcsodálkozunk, amikor újabb és újabb ötleteink támadnak, hogyan csempésszünk egy kis meglepetést, mások életébe.

Ma akár Svédországban is érezhetnénk magunkat. Az egész nap, szürke és sötét. Jól esnek a kinti fények,a benti gyertyák, az illatos tea és egy kis sütemény.

A svéd otthonokba már december elejétől a karácsonyi fűszeres sütemények illata költözik. Mindennap más – más finomság kerül üvegekbe. Mézes, fahéjas, mandulás, kekszek, puszedlik várnak egy jóízű baráti beszélgetésre, szomszédolásra. Karácsonyi italuk, a mi forralt borunkhoz hasonló Glögg kíséretében.

Ajándékok közül náluk a kozmetikumok a könyvek a legnépszerűbbek, amelyek mellé kis versikéket faragnak a megajándékozottnak. Újrahasznosított vagy újrahasznosítható csomagolást használnak. Díszítéshez, ahogyan a lakásban is, fenyőgallyakat, terméseket, ágakat, szárított narancsot, fűszereket tesznek. Amiket a télen is elmaradhatatlan erdei sétákon gyűjtenek be.

Idén legyünk mi is kicsit svédek. Áldott szép, sütemény illatú Adventet kívánunk mindenkinek!  Csányi Péterné független Oriflame direktor